dissabte, 14 de maig del 2011

Volem ser un poble petit, però obert i actiu

Des de la CAF defensem que el Figaró continuï essent un poble petit. El model de poble que hem dibuixat per al 2025, i que hem consensuat entre tots amb l’Agenda 21 i el POUM, és un poble de 1.500 habitants que sigui capaç d’absorbir el seu creixement vegetatiu; és a dir en que els joves del poble puguin quedar-s’hi a viure. No fa pas gaire hi havia qui proposava urbanitzar Ca n’Oliveres, la Cuspinera o Can Sous. No fa pas gaire, el marge dret de la riera de Vallcàrquera estava classificat com a sòl urbanitzable. Ha estat el govern de la CAF qui ha treballat per protegir els espais naturals del municipi i qui, amb el POUM, ha desclassificat el marge dret de la riereta, tot protegint-lo de la urbanització. Ha estat el govern de la CAF el que, per primer cop, ha impulsat una política municipal d’habitatge amb l’objectiu de facilitar l’accés dels joves a un habitatge digne.

Ara bé, que vulguem ser un poble petit no vol dir que estiguem disposats a renunciar a dotar-nos de serveis i equipaments de proximitat. És cert que, per població, hi ha serveis i equipaments que no ens tocaria tenir. Tanmateix, l’aposta de la CAF és treballar per obtenir tot el que signifiqui una millora per a la qualitat de vida dels figaronencs i figaronenques, fins i tot allò que no ens toca. Hem demostrat que sabem com fer-ho: gestionant amb responsabilitat, sense estirar més el braç que la màniga, aconseguint moltíssimes subvencions, treballant conjuntament amb altres municipis i amb un endeutament inferior al de la mitjana catalana.

Una ciutat com Vic va obrir la seva primera escola bressol l’any 2007, el mateix any que vam inaugurar l’escola bressol del Figaró. Un municipi com la Garriga no té suficients places d’escola bressol per acollir la seva demanda i alguns dels seus infants han vingut a la nostra escola bressol. Molts municipis més grans que el nostre no tenen Centre Cívic. Nosaltres el tenim i el tenim ple d’activitat. El Figaró va ser el segon municipi de menys de 5.000 habitants que va obrir un Centre de Recursos i Atenció a la Dona i tenim serveis com la borsa d’habitatge, el servei d’ocupació, els serveis d’atenció domiciliària, la recollida d’oli o la deixalleria mòbil que molts altres municipis no tenen. Per nosaltres, tot això és un privilegi i estem molt orgullosos de viure en un poble petit però ben dotat de serveis, d’equipaments i d’activitat.

Viure al Figaró, avui, vol dir poder gaudir d’un entorn urbà i natural magnífic al mateix temps que es gaudeix d’uns privilegis que els ciutadans d’altres municipis no tenen. Els figaronencs paguem menys impostos que els que paguen els ciutadans de molts altres municipis, podem portar els nostres fills a una escola bressol pública amb preus molt accessibles, tenim un Centre Cívic dinàmic i proper, amb un punt de lectura i un punt d’internet, tenim una excel·lent sala polivalent, tenim un nou Centre Mèdic, bevem una aigua d’una qualitat excepcional, totes les persones que ho necessiten tenen una teleassistència, una treballadora familiar i una auxiliar de la llar, tots els nostres infants tenen els llibres gratuïts i tot el poble pot tenir accés gratuït a internet.Tenim, al nostre entendre, una gran qualitat de vida.

Hi ha altres grups polítics, però, que defensen un altre model de poble. ERC i PSC, amb estils diferents, qüestionen molts dels serveis que tenim actualment al Figaró, amenacen amb suprimir-los i ens diuen que “el govern del Figaró no ha de ser com el d’una ciutat”. No compartim aquesta actitud pessimista i resignada. Pensem que el Figaró es mereix molt més i creiem que, com a poble, som capaços d’aconseguir-ho. En aquest sentit, la CAF som la única candidatura que garantim el manteniment dels serveis actuals i que apostem per continuar invertint en la millora del nostre poble, amb grans inversions com el Carrer del Mig, la remodelació del vial fins les piscines amb un carril bici, la gespa artificial al camp de futbol o la plataforma única davant del Nou Casino.

El nostre model de poble, per últim, és el d’un poble obert. Volem ser un poble petit però inclusiu. El Figaró no es pot quedar tancat en l’endogàmia. La societat actual és una societat diversa i, al nostre entendre, la diversitat ens enriqueix. El Figaró som tots: els que hi hem nascut i hi tenim la família, els que fa unes dècades van venir d’Andalusia, Extremadura o Galícia, els que eren estiuejants i fa un temps van decidir quedar-s’hi a viure, els que continuen essent estiuejants i mantenen la seva primera residència a un altre municipi, els que fa poc han vingut de la Garriga, de Granollers, d’altres punts d’Europa, d’Amèrica Llatina, o del Marroc... Entre tots hem de construir el Figaró, sense excloure a ningú. Des de la CAF hem treballat en aquesta direcció i hem obtingut un model de convivència, basat en el respecte, que és exemplar.

No podem entendre que ERC proposi que “en les ajudes socials es prioritzaran les necessitats de la gent del poble”. És que no és del poble tothom que hi viu? Que nosaltres sapiguem, l’ajuntament del Figaró no ha atorgat cap ajut social a ningú que no estigués empadronat al municipi. És més, alguns dels ajuts socials s’han universalitzat, com el dels llibres escolars o les teleassistències.

Amb tot el que hem exposat s’evidencia que les formacions que concorrem a les eleccions proposem dos models de poble totalment oposats. Aquest 22 de maig decidrem si el Figaró manté tots els serveis que té i continua millorant la qualitat de vida dels seus habitants amb noves inversions o si, per contra, el Figaró  fa marxa enrere i es queda estancat, sense noves inversions i sense noves millores. Aquest 22 de maig tens a les teves mans decidir si continuem avançant cap a un Figaró optimista, actiu, ambiciós i innovador, o si tornem a ser un poble aturat com el que érem fa vuit anys.

Som un dels municipis on es paguen menys impostos 

Sobre el deute de l'ajuntament del Figaró 

1 comentari: