dimarts, 10 de maig del 2011

Hi ha una altra manera de fer política: veïns i veïnes treballant pel nostre poble.

Som molts els ciutadans i ciutadanes que, des de fa temps, estem descontents amb la política que fan els grans partits a Catalunya. No ens agrada que incompleixin les seves promeses, no ens agrada el seu tacticisme electoral, les seves picabaralles que no condueixen enlloc o el fet que els interessos del partit passin per davant dels interessos del poble. No ens agrada que prenguin decisions sense comptar amb l’opinió dels ciutadans i sovint és decebedora la seva poca eficàcia a l’hora de resoldre els problemes reals de la gent.

Des de la CAF també estem descontents amb la forma de fer política dels grans partits. Tanmateix, creiem en la política com el millor instrument per donar respostes democràtiques als problemes del Figaró. Això sí, hi creiem perquè des de la CAF entenem que hi ha una altra manera de fer política. Per nosaltres fer política vol dir treballar pel poble amb el poble, tot impulsant aquelles accions i decisions que permetin millorar les condicions de vida de la seva gent d’acord amb la seva voluntat.

La manera de fer i d’entendre la política per part de la CAF és radicalment oposada a la dels grans partits. A continuació us en mostrem els principals trets diferencials.

1r. Creiem que la política s’ha de fer des de la proximitat. Els grans partits treballen des d’una lògica nacional o estatal i des de dalt imposen les seves directrius sobre els municipis. Nosaltres creiem que això no té cap sentit, doncs és des de la proximitat que es coneix la realitat del territori. La CAF som una organització local i som la única candidatura del Figaró que no està vinculada a cap partit.

2n. Apostem per una administració participativa i al servei del poble. Creiem que el gran problema de la política de partits és que aquests prenen decisions sense comptar amb la ciutadania. Aquest és el principal tret diferencial de la CAF: nosaltres fem política AMB la gent, fent participar a la ciutadania de les decisions del poble.

3r. Per nosaltres l’important no són les cares sinó que l’important és el projecte. Els partits tradicionals fa temps que venen la seva imatge mitjançant grans fotografies dels seus candidats. El Figaró no n’és una excepció. Per nosaltres, en canvi, l’important no són les cares, sinó el projecte; l’important no és qui fa les coses sinó quines coses es fan.

4t. Renovem els càrrecs electes. El Figaró ha tingut alcaldes que s’han estat fins a 12 anys al càrrec. Alguns dels membres de les llistes que es presenten enguany porten també una bona colla d’anys com a regidors. Per nosaltres aquest no és un bon model. Nosaltres creiem que els càrrecs electes s’han de renovar, no només perquè és sa democràticament sinó també perquè això permet l’entrada d’aire fresc a l’ajuntament. Els nostres estatuts són els únics que estableixen que cap membre de la CAF ocuparà un càrrec electe durant més de dos mandats, i amb aquest criteri hem configurat la nostra llista.

5è. Som una assemblea formada per una gran diversitat de persones. A diferència de molts partits, la nostra dinàmica de treball és assembleària. Actualment l’assemblea de la CAF està formada per més de 40 persones. Però no només som el projecte polític que aplega més gent sinó que també som el més plural. El fet que a l’assemblea hi hagi gent de tot tipus (jove, gran, nascuda al Figaró, de moltes altres procedències, amb diferents professions, membres de diverses associacions del poble, etc.) ens ha permès configurar una llista molt diversa. Algunes de les candidatures han hagut de recórrer a gent que no té cap vinculació amb el municipi, d’altres han omplert la llista amb amics i familiars i alguns ni tan sols han pogut ocupar les tres posicions de suplència. La CAF en canvi, ha pogut triar els seus candidats, essent la única llista que presenta la mateixa quantitat d’homes que de dones.

6è. La nostra fortalesa és el treball en equip. Altres candidatures posen l’èmfasi en el seu cap de llista. De fet, algunes són pràcticament candidatures unipersonals. Nosaltres, per contra, posem l’accent en el treball en equip. Som un grup en el que tots i totes treballem, cadascú hi aporta la seva experiència i les seves capacitats i és la suma de tots el que ens converteix en un molt bon equip per fer avançar el nostre poble.

7è. Nosaltres ens autofinancem. Exceptuant la CAF, totes les altres candidatures tenen un partit al darrere que els finacia la campanya electoral, els seus butlletins i les seves activitats; sense saber exactament d’on provenen tots aquests recursos. La campanya de la CAF, en canvi, s’ha finançat amb els propis recursos de l’assemblea i les aportacions voluntàries dels veïns i veïnes del poble que ens han volgut ajudar. A nosaltres ningú ens fa la feina, tot el que fem ens ho hem de fer nosaltres mateixos. Un fet que, d’altra banda, mostra la nostra gran capacitat de treball.

8è. Creiem que el Figaró som tots i l’hem de construir entre tots. El nostre és un projecte inclusiu, on totes les aportacions són benvingudes i on tothom suma. Defensem que el Figaró som tots: aquí no hi sobra ningú. No compartim els missatges excloents d’algunes candidatures i, en canvi, estem oberts a treballar amb tothom qui aposti pel diàleg i la convivència. I no només això, sinó que partim de la base que el Figaró no el podem fer sols, sinó que l’hem de fer entre tots.

9è. Treballem sempre de forma constructiva, fent propostes per millorar el nostre poble. Al Figaró, durant els vuit anys de govern de la CAF hem patit una oposició molt dura. Una oposició que s’ha basat en posar pals a les rodes a l’acció de govern, sense cap proposta per al poble. Una oposició que, essent majoria, s’ha unit en un acord tripartit (PSC-ERC-CiU); però no per governar i treballar pel poble, sinó que s’ha unit contra el govern. El nostre tarannà és totalment oposat. Des de la CAF entenem que la política s’ha de fer en positiu. Nosaltres volem i treballarem per un Figaró unit. Ara bé, la unitat que nosaltres desitgem és una unitat per construir,  no per destruir, una unitat per treballar plegats en la millora del nostre poble. En aquests primers dies de campanya hem vist com algunes candidatures de l'oposició, no totes, han canviat l’estil i el discurs: ens n’alegrem!

10è. Som atrevits i no ens fa por impulsar projectes innovadors. Per últim, el darrer tret diferencial de la CAF és la seva ambició i la seva capacitat per innovar. Durant aquests anys s’han fet coses al poble que fa uns anys eren o bé inimaginables o bé percebudes com impossibles: l’escola bressol, el pressupost participatiu, l’obtenció de la llei de barris, els habitatges de protecció oficial, la recollida porta a porta, el centre cívic o el futur carrer del mig en són només alguns exemples. Hi ha alguns partits que creuen que el Figaró ja estava bé i que no calia fer-hi res, que com que som un poble petit hi ha coses de les que n’hem de prescindir. Nosaltres pensem diferent. No ens conformem amb el que tenim i volem continuar millorant. Volem que el Figaró continuï essent un poble petit, però no per això hem de renunciar ni a nous serveis ni a noves inversions. Simplement ens cal trobar la manera de fer-ho possible. Des de la CAF hem demostrat que sabem com fer-ho.

1 comentari: