dimarts, 19 d’abril del 2011

Crítica i urbanisme

Darrerament hem pogut observar com per la xarxa corren algunes crítiques ferotges contra el govern de la CAF. Des de la CAF creiem que la crítica és positiva i necessària, ja que és el que permet transformar i fer avançar una societat. De fet, la CAF neix l’any 2002 com una candidatura crítica amb el model de poble que teníem aleshores i continua essent crítica amb molts dels paràmetres i valors que regeixen la nostra societat.

Dit això, creiem que és convenient fer alguns aclariments, doncs entenem que la crítica pot ser bona sempre i quan sigui argumentada i es basi en veritats. Quan la crítica està mancada d’argumentari o es fonamenta en falsedats, aleshores corre el risc de convertir-se en una altra cosa, en demagògia.Una de les qüestions per les quals alguns estan criticant al govern de la CAF és pel desenvolupament urbanístic dels darrers anys al Figaró. El primer aclariment que cal fer en aquest àmbit és que el govern municipal no pot decidir sobre el desenvolupament urbanístic del poble, sinó que ha d’aplicar la normativa urbanística. És competència del Ple Municipal aprovar aquesta normativa. Així, en totes les promocions  urbanístiques que s’han fet en els darrers anys el govern s’ha limitat, com no podia ser d’altra manera, a aplicar la normativa vigent d’acord amb els informes dels serveis tècnics municipals. De fet, alguns dels que fan aquesta crítica fins i tot han portat a l’ajuntament als tribunals (per qüestions d’interès estrictament personal) i aquests han donat sempre la raó a l’ajuntament.

Estem totalment d’acord en que l’actual normativa urbanística, unes Normes Subsidiàries aprovades als anys vuitanta, tenen importants mancances i no s’ajusten a les necessitats actuals del Figaró. És per això que a finals del passat mandat el govern de la CAF va començar la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que actualment està aprovat inicialment i està pendent de la seva aprovació definitiva que, de nou, depèn del Ple Municipal, on la CAF no hi té la majoria absoluta. El nou POUM promogut per la CAF es basa en dos grans principis: la preservació de l’entorn i la reducció del sòl urbanitzable, per una banda, i el foment de l’habitatge accessible i sostenible per l’altra.

Certament, la normativa urbanística es pot modificar puntualment per tal de dur a terme determinades promocions però, un cop més, la competència de la modifiació també recau en el Ple Municipal, on la CAF no ha tingut mai majoria absoluta. En els darrers anys al Figaró s’han fet dues modificacions urbanístiques de rellevància: una al barri de l’estació, al tram final dels carrers Ramon Mestres i Verge de Montserrat, i l’altra al tram final de la Ctra. de Ribes. Entenem que aquestes modificacions poden haver generat un cert desacord entre la població, sobretot per qüestions estètiques. Ara bé, el que es buscava en tots dos casos era un model de poble més compacte (i per tant amb menys consum de sòl i menys impactes ambientals) i un model d’habitatge accessible per als joves i per a aquells que tenen menys recursos. Continuar fomentant al Figaró els habitatges unifamiliars aïllats (molts d’ells amb piscina) significava continuar limitant l’accés a l’habitatge i continuar incrementant el consum de recursos naturals. Entenem que les zones on s’han fet aquestes promocions permetien aquest model més compacte, impensable en altres àrees del municipi amb pendents més elevats. De fet, la part central de la Ctra. de Ribes ja es caracteritza, històricament, per un model urbanístic compacte. A més, s’ha de dir també que una d’aquestes promocions preveia 8 habitatges de protecció oficial.

Per últim, i sense voler fugir d’estudi ja que des de la CAF assumim sempre la nostra responsabilitat, creiem que és just recordar que les dues modificacions urbanístiques explicades anteriorment varen ser impulsades per un regidor d’urbanisme que actualment milita a les files d’ERC, el senyor Jordi Coll. I això no és un retret a la seva actuació en aquesta matèria sinó que simplement ho volem recordar perquè, paradoxalment, alguns dels que critiquen aquestes promocions urbanístiques sembla ser que pretenen aixoplugar-se sota el paraigües d’ERC-Figaró.

POUM: una oportunitat per fer un Figaró millor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada