PROGRAMA 2015-2019




Per quarta vegada la CAF es presenta a unes eleccions a l’Ajuntament de Figaró-Montmany. I per quarta vegada ho fem amb un equip renovat, combinant experiència i noves incorporacions. Som una Assemblea de veïnes i veïns constituïts en agrupació d’electors, amb vocació de govern per fer servir l’Ajuntament com un instrument al servei del poble.

Durant 12 anys hem tingut l’oportunitat de governar l’Ajuntament i hem fet moltes coses. Hem proveït el poble de serveis nous que abans no teníem: el Centre Cívic, l’Escola Bressol, serveis socials, programes per als infants, el nou Centre d’Atenció Primària (CAP), serveis d’atenció domiciliària per a la nostra gent gran... S’han fet grans inversions al poble: la reforma del centre, la construcció de places i parcs, el camí de Vallcàrquera, aparcaments nous, i moltes altres coses. En molt poc temps el poble s’ha transformat. Ara pot semblar-nos que aquests serveis i espais públics els hem tingut sempre, o bé, que governés qui governés els haguéssim tingut igual; però no, sabem que el que ens ha permès fer aquests canvis ha estat la manera de fer-ho possible: tots junts, amb participació. Ha estat en els espais de participació ciutadana, en les votacions de pressupostos, en els debats dels Consells de Poble, on hem dissenyat i dut a terme aquests canvis. I com ho hem fet és molt important. Sense la suma i l’esforç de tots els qui hem participat i hem cregut que això era possible, aquest canvi no s’hagués produït.

Ara, de nou, apostem per treballar d’aquesta manera partint d’una convicció cabdal: no ens prendran cap recurs, no ens retallaran cap servei, si defensem els interessos i les necessitats comuns de manera organitzada. Com a poble tenim un poder immens per defensar i construir el municipi, només ens ho hem de creure. Fa 12 anys alguns ens deien que no era possible que Figaró-Montmany tingués un nou casino, o la Llei de barris, o una escola bressol; ara sabem que ningú ens prendrà allò que hem somiat i construït plegats.

Com a poble tenim un poder immens per defensar i construir el municipi, només ens ho hem de creure



ALCALDIA I HISENDA                                                                                       

L’àrea d’Alcaldia i Hisenda treballarà amb transparència i oberta a la participació ciutadana defensant el municipalisme i l’autonomia local. Ens centrarem a fer treball polític i institucional adreçat a exigir, a les diferents administracions superiors, que hem de rebre els recursos necessaris per poder sostenir el poble i el nostre territori.
  • Trenarem aliances amb altres municipis veïns o similars als nostres per afrontar junts i de forma mancomunada problemes comuns.
  • Exigirem de manera individual, i juntament amb altres petits i mitjans municipis, els recursos que la Generalitat i l’Estat han d’aportar als pobles que, com el nostre, presten serveis a tot el país en tenir cura d’un terme municipal on gairebé tot són espais naturals.
  • Com a mesura de pressió, si calgués, posarem un contenciós administratiu a la Generalitat per l’impagament de la Llei de Barris a Figaró-Montmany, i reclamarem el deute als grans morosos privats.
  • Revocarem el Pla de Sanejament Fiscal, que ens converteix en un municipi amb les finances intervingudes per les administracions superiors que ens han endeutat. I en dissenyarem un altre de forma participativa on puguem decidir en comú la política d’ingressos i despeses del nostre municipi.
  • Dissenyarem un Pla d’Actuació Municipal 2015-2019 Participatiu que recollirà les accions de govern per al mandat 2015-2019. Convocarem una audiència pública anual sobre els pressupostos municipals i, periòdicament, publicarem a la web l’estat d’execució del pressupost anual.
  • Farem un nou Pla de Desenvolupament Local centrat en el potencial mediambiental del nostre municipi i que en desenvolupi especialment les possibilitats en Promoció Econòmica, Ocupació, Turisme i Patrimoni.
  • Revisarem l’estat d’execució de la Llei de Barris i n’executarem les actuacions pendents (carrer del Mig, l’Hort del Ton, etc.)
  • Aplicarem sempre clàusules socials a les contractacions públiques i usarem l’empresa municipal La Figaronenca com a nova eina de gestió dels recursos municipals que ens permeti proposar activitats (com la creació d’un càmping municipal) que generin nous llocs de treball.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA                                                                             

Tots aquests anys d’experiència en participació ciutadana, i la gran transformació que ha suposat per al municipi, són model i inspiració per a molts altres pobles i projectes d’innovació política. La situació econòmica, social i política actual demostra que el nostre camí és l’opció que millor garanteix un govern just per a tothom.

Fer participació, com l’entenem nosaltres, no significa tenir una regidoria que s’hi dediqui, ans al contrari, creiem que la participació s’ha d’obrir a tots els àmbits, fins i tot en la feina del dia a dia. Proposem un govern que treballi horitzontalment, que comparteixi les necessitats, inquietuds i propostes de totes les àrees. Un govern en què cada regidoria compti amb un equip de suport especialitzat que reforçarà la seva tasca i n’augmentarà la capacitat de treball i d’innovació.

Hem estat model, però no ens podem aturar aquí, creiem que hem de fer que la participació a Figaró-Montmany vagi encara més enllà. Fer coses no és només una qüestió de diners; si hi ha la voluntat política de fer comptant amb tothom, moltes coses seran possibles. Si ens hi impliquem, el nostre poble seguirà essent un model d’innovació engrescador i envejable per als habitants de qualsevol altre municipi.
  • Reactivarem la Comissió de Participació Ciutadana i l’Agenda 21 com a principals òrgans de comunicació entre ciutadans i l’Ajuntament, perquè tornin a esdevenir veritables espais de debat i proposta del poble per al poble.
  • Repensarem i actualitzarem el Reglament de Participació Ciutadana de Figaró-Montmany. Hi inclourem novetats com posar a participació ciutadana no només la despesa (pressupostos participatius) sinó també els ingressos (impostos i taxes) i establir, de manera periòdica, l’obligació de govern a passar comptes de l’estat d’execució de les actuacions aprovades participativament, etc.
  • Desenvoluparem activitats culturals, socials i lúdiques que enforteixin el teixit associatiu i la participació promovent el voluntariat i potenciant el Grup de Voluntaris. Col·laborarem i donarem suport a les entitats locals formals i no formals de diversos àmbits (tradicionals, esportius, escolars, culturals, etc.), siguin de nova creació (Ping-pong, Figaro Running, Gats de Figaró, Club d’Arquers, AMPA El Fanalet, etc.) o de llarga trajectòria (Club Botifarra, Penya Blaugrana, Puntaires, AMPA Escola Montmany, Trabucaires, Càritas, Caçadors, ADF, Bombers, Les Guilles, etc.)

Finalment, cal assenyalar que el govern de la CAF va realitzar una consulta el passat mandat per determinar la posició de l’Ajuntament davant el procés encaminat a assolir la independència de Catalunya. Els veïns i veïnes ens vam mostrar molt majoritàriament a favor i, per tant, donarem suport a totes les accions que s’emprenguin a nivell local i de país sobre el procés d’independència.




URBANISME, HABITATGE I VIA PÚBLICA                                                      

L’urbanisme comunitari suposa una responsabilitat compartida amb la conservació i el desenvolupament de la vila fets des del contacte, la cura, l’equitat i la inclusió de tothom. Per a nosaltres, la intervenció urbanística només té sentit com a procés participatiu que millori l’espai construït, fent-lo més adient a les necessitats de tothom, i per tant ha de col·laborar amb la resta d’àrees de l’Ajuntament perquè totes les veus i perspectives aportin la seva visió, experiència i capacitat de pensar de manera integral com resoldre millor les necessitats del poble.
  • Desplegarem el POUM defensant un urbanisme basat en l’accessibilitat i la contenció, facilitant les divisions horitzontals de propietats.
  • Des del Pla Local d’Habitatge, vetllarem pel bon estat dels habitatges, impulsarem la rehabilitació estructural amb incentius fiscals, promourem l’ús del parc d’habitatges buits i prioritzarem el lloguer social defensant sempre el dret de tothom a un habitatge digne.
  • Revisarem el Pla d’Accessibilitat i programarem noves accions que facilitin la connexió dels barris de dalt i de baix. Estudiarem la possibilitat d’oferir un servei de transport de persones els dies de mercat o altres dies concrets.
  • Treballarem pel soterrament de la C-17 i de la línia R-3 de RENFE en el seu pas pel Congost i col·laborarem amb les administracions i entitats que treballen per a la millora del transport públic a la vall del Congost, posant especialment l’atenció en el servei de tren de rodalies, defensant sempre l’estació pròpia de Figaró-Montmany, i requerint també que els horaris de tren i autobús siguin complementaris.
  • Farem un bon manteniment de la via pública i millorarem la dotació de la Brigada Municipal. Cercarem recursos per ampliar i millorar les voreres i el mobiliari urbà, per poder gaudir del passeig i el joc al carrer, prioritzant la millora de la via d’accés al camp de futbol i a les piscines. Millorarem racons emblemàtics del poble de forma participativa, com la font de Ca l’Andreu. Promourem la mobilitat a peu i en bicicleta allà on sigui possible.
  • Aplicarem l’ordenança de civisme en casos reiterats de males pràctiques, prioritzant la realització de treballs comunitaris en benefici del poble, per davant de les multes econòmiques, i treballarem per la incorporació d’un agent cívic.
  • Incrementarem la seguretat ciutadana treballant una millor coordinació amb la comissaria dels Mossos-Granollers, modificant i ampliant els horaris dels vigilants municipals. Mantindrem i incrementarem l’enllumenat públic.
  • Donarem suport a les iniciatives populars que lluitin contra la pobresa energètica i que reclamin mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional. L’Ajuntament no donarà suport ni participarà en possibles procediments de desnonament i defensarà aquells treballadors i treballadores que es neguin a participar-hi



ACCIÓ SOCIAL                                                                                                   

Creiem que la tasca prioritària d’un bon govern municipal ha de ser la millora de la vida de les persones que viuen al poble. Treballarem per aconseguir els màxims recursos públics i mobilitzar les capacitats ciutadanes de col·laboració per teixir comunitat. Des del Centre Cívic dinamitzarem la vida col·lectiva de totes les edats fent especial èmfasi en el jovent.
  • Defensarem la continuïtat de l’Escola Bressol El Fanalet cercant estratègies de suficiència que en garanteixin la viabilitat.
  • Reprendrem amb intensitat el Pla Educatiu de Figaró-Montmany perquè l’Escola del poble sigui un factor important de construcció de comunitat, cobrint les necessitats educatives especials i comptant amb la tasca de l’educadora social. Activarem la interacció de l’Ajuntament amb els claustres, les AMPA i Consells Escolars, i donarem suport a iniciatives escolars com la promoció de l’estalvi energètic, la socialització de llibres, etc.
  • Millorarem les instal·lacions esportives municipals recuperant usos perduts dels espais existents (camp de futbol) o generant-ne de nous (petanca, pàdel, jocs de taula, itineraris de muntanya accessibles, etc.)
  • Obrirem un procés participatiu sobre la gestió del Centre Cívic, l’ús dels seus espais, activitats i iniciatives, amb la voluntat de recuperar la seva funció social (pilates, country, tallers per a totes les edats, etc.)
  • Posarem en marxa un procés participatiu sobre les necessitats específiques dels joves de diferents edats i donarem suport a activitats d’oci, esport i cultura autogestionades (espai jove, rocòdrom, buc d’assaig, nits festives, formació ocupacional, etc.)
  • Donarem suport al Pla C-17 de Prevenció de Drogodependències i de Promoció d’Hàbits Saludables per als joves promovent les activitats que proposa, com la tarda C-17, tallers, els autobusos nocturns a les festes majors, etc. Mantindrem i dinamitzarem els espais infantil i jove del Centre Cívic i estudiarem la possibilitat d’oferir els serveis en època de vacances escolars.
  • Revitalitzarem activitats culturals com la Mostra de Cinema ForadCamp i la Trobada de Cultures, vetllarem per la continuació de les festes populars vives, així com per la recuperació de festes perdudes (Festa Verge de Montserrat, Jocs Florals, Festa de la Primavera, Festa de Vallcàrquera, etc.)
  • Fomentarem un envelliment digne, actiu, autònom i saludable. Dinamitzarem les activitats per a la gent gran, atenent els col·lectius amb necessitats especials: massatge terapèutic, podòleg, sortides i excursions, tallers, etc.
  • Vetllarem per fer del Figaró un poble lliure de violència i discriminació per motiu sexista i racista. Oferirem classes de català gratuïtes per a nouvinguts i convocarem periòdicament la Jornada d’Acollida amb la voluntat d’integrar a la vida activa del poble les noves persones empadronades a Figaró-Montmany.
  • Des dels Serveis Socials mantindrem els ajuts directes a les persones en situacions de dependència (SAD, teleassistència, etc.), pobresa (ajuts econòmics puntuals, Banc dels Aliments, ajuts escolars) o violència, i donarem resposta quan es detectin noves necessitats. Assegurarem els drets de les persones amb diversitat funcional.
  • Fomentarem l’ocupació local mitjançant Plans d’Ocupació i programes de formació ocupacional, i activant la Borsa de Treball municipal en contacte amb les comarques veïnes.
  • Promourem i donarem suport a iniciatives d’economia social col·laborativa adreçades a cobrir necessitats bàsiques (reutilització de roba usada, reparació de mobles i electrodomèstics, etc.), socioeducatives (reforç escolar, idiomes, noves tecnologies, etc.), culturals i tecnològiques (Xarxa Guifi.net) que creïn i sostinguin una xarxa solidària i d’intercanvi d’àmbit local. Donarem suport al teixit existent de petites iniciatives econòmiques (petits emprenedors, autònoms, cooperatives, associacions, etc.)

MEDI AMBIENT I TERRITORI                                                                            

Tot el terme municipal de Figaró-Montmany no urbà correspon a espais naturals protegits reconeguts com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO. Aquests espais acullen una gran biodiversitat. Tenir-ne cura és una de les prioritats del nostre poble i també una de les millors oportunitats de desenvolupament comunitari, que estudiarem en el nou Pla de Desenvolupament Local.
  • Avaluarem els resultats del Pla d’Acció de l’Agenda 21 i promourem el seu rellançament de forma participativa amb tota la ciutadania.
  • Treballarem per crear un Parc de Bombers i mantenir, en òptimes condicions i netes, les franges de protecció contra incendis i la xarxa de camins forestals, les fonts i basses, en estreta col·laboració amb els voluntaris de l’ADF. Tant els bombers com l’ADF rebran el màxim suport de l’Ajuntament per poder millorar les seves activitats, que resulten de vital importància per al municipi.
  • Fomentarem l’aprofitament de la biomassa forestal i de la ramaderia extensiva ecològica, per tal de restaurar i mantenir paisatges en mosaic, i per prevenir incendis de forma consorciada amb els propietaris de la vall de Montmany, els cingles de Bertí i Vallcàrquera.
  • Per garantir la seguretat en cas d’aiguat i potenciar-ne els valors paisatgístics, mantindrem en bon estat les lleres del riu Congost i les rieres de Vallcàrquera i el Sot del Bac.
  • Farem la millora pendent del camí de la Garriga al Figaró i col·laborarem amb altres Ajuntaments i el Consorci del Besòs perquè el camí del riu arribi fins a Sant Martí de Centelles, de manera que tota aquesta ruta sigui accessible a peu i en bicicleta.
  • Es dedicarà especial atenció a millorar paisatgísticament les diverses entrades al poble, comptant amb la participació dels veïns i veïnes. Aquesta acció millorarà l’experiència dels visitants i també la qualitat de vida i vinculació al territori dels veïns i veïnes del Figaró.
  • Es millorarà el patrimoni natural i històric existent en finques privades. Per això es treballarà per signar acords de col·laboració amb els propietaris i per captar recursos econòmics externs que permetin dur a terme treballs de conservació i millora.
  • Posarem en valor el nostre patrimoni natural oferint un bon servei a l’Oficina de Turisme i creant un blog o pàgina web per donar a conèixer aquest patrimoni i facilitar-ne la visita, tant per part dels figaronencs com dels visitants. La facilitat d’accés des de l’àrea metropolitana de Barcelona és un dels punts forts del nostre poble
  • Millorarem, ampliarem i crearem noves rutes senyalitzades (geològica, de les orquídies, etc.) Promourem la recuperació de camins i senders, fent especial èmfasi en aquells que connecten el municipi amb emplaçaments d’antigues indústries vinculades al bosc: explotacions mineres, pous de gel i de glaç, pedreres, carboneres, etc. Vetllarem per la rehabilitació i l’ús de les vies d’escalada del Sot del Bac amb la participació dels joves i persones interessades en l’escalada, i recuperarem i mantindrem les fonts i basses de tot el terme municipal.
  • Demanarem a les administracions superiors els recursos per estudiar les possibilitats de generar energies renovables netes al municipi (biomassa, minieòlica, minihidràulica a les instal·lacions de proveïment d’aigua existents), i potenciar-les de forma cooperativa. Aplicarem el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i cercarem subvencions per poder usar energies netes als equipaments municipals alhora que vetllem per l’estalvi energètic.
  • Cercarem solucions amb l’Agència Catalana de l’Aigua per millorar la depuració d’aigües residuals i l’estat ecològic del riu Congost. Seguirem promovent l’estalvi d’aigua i les tarifes progressives justes des de la gestió municipal (CONGIAC), i també la millora de la qualitat del servei. Es garantirà el subministrament local d’aigua i el manteniment del cabal ecològic de la riera de Vallcàrquera. Per a això, es crearan mecanismes de participació dels diversos agents socials implicats.
  • Vetllarem per reduir la generació de residus i incrementar encara més el seu reaprofitament com a recursos mitjançant el compostatge casolà i comunitari, i també millorar els punts febles del nostre sistema de recollida porta a porta (bolquers, mal ús dels punts d’aportació, etc.)

Fem i pensem com a poble

La política real comença en allò local

El municipalisme no és la política menor que fa el que pot, sinó la millor manera de fer política en comú i pel comú. Entenem allò local com el laboratori o, millor, la cuina de qualsevol experiència de cogovernança compartida que defugi la concentració, l’acumulació i la totalització.

L’autogovern necessita l’existència de recursos i infraestructures autònomes

Del medi natural a la xarxa del Guifi.net, del Centre Cívic o l’escola al grup d’autoajuda de les dones grans del poble.

Aquests són alguns dels recursos i les infraestructures de què disposem per dur a terme aquest govern entre molts. Són públics, però no necessàriament de l’administració, són de tothom i indispensables per a una cogovernança que depassi la política municipal entesa com allò que es fa des de l’Ajuntament.

La participació requereix de dispositius, però encara més de disposicions. De la disposició a participar.

Pressupostos participatius amb els comptes intervinguts? Un Consell de Poble poc participat?

Els mecanismes de participació de què ens dotem per fer efectiu aquest autogovern són cabdals. Quins dispositius per a quina participació? Quins mecanismes de participació per a quina governança compartida?

Es pot pensar una participació més distribuïda, no tan concentrada en certs esdeveniments, en accions no tan totalitzadores dels anhels i inquietuds de les veïnes i dels veïns.

Però no hi ha participació, compromís social i nova política municipalista, si no tenim una bona vida.

Per poder participar en la governança, per poder romandre actius i compromesos d’una forma sostinguda en el temps, les veïnes i veïns hem de disposar de les eines i els recursos que ens permetin viure una bona vida. Això és: poder comptar amb un habitatge digne, tenir accés a atenció sanitària i a una bona escola, disposar de feina o d’una renda suficient, tenir expectatives o poder fer plans, gaudir de relacions de bon veïnatge i d’un entorn natural i urbà amable i adaptat a les nostres necessitats.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada